Jak Zagłębiacy spędzają święta Bożego Narodzenia? Jakie są tutejsze tradycyjne potrawy? Co odróżnia nasze zwyczaje od polskich? – na te pytania odpowiada Monika Kempara, historyk z Sosnowieckiego Centrum Sztuki Zamek Sielecki.
Wystawa ta przygotowana jest dla wszystkich, ale w szczególności dla odbiorców młodszych. Przy stole wigilijnym opowiadamy o najważniejszych polskich zwyczajach, sianku pod obrusem, łamaniu się opłatkiem. Zapraszamy też do aromatycznej i pachnącej kuchni, w której przygotowujemy ciasto na pierniczki. Są przedstawieni kolędnicy – jeden z gwiazdą betlejemską, drugi z turoniem. Nad naszym stołem wigilijnym znajduje się jedna z typowych polskich dekoracji – podłaźniczka. Jest ona protoplastką choinki, która do końca XVIII wieku była zupełnie u nas nieznana. Może to być czubek ściętego drzewa iglastego, obręcz z zielonych gałązek lub ze słomy, przystrojona ozdobami wykonanymi z opłatków, jabłkami i orzechami. Wystawę historyczną „Tradycje Świąt Bożego Narodzenia” można oglądać w Zamku Sieleckim do 5 stycznia. Towarzyszą jej warsztaty dla dzieci pt. „Grudniowy Anioł”. 14 grudnia o godz. 16.00 odbędą się warsztaty dla osób indywidualnych. Koszt 5 zł od osoby.
Ewa Gajewska
fot. Rafał Bryła