Konferencja zawodowa w CKZIU
Nadanie Centrum Kształcenia Zawodowego i Usługowego certyfikatu „Kuźnia Talentów Kulinarnych” przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz nawiązanie współpracy z kucharzem Remigiuszem Rączką to najważniejsze punkty konferencji zawodowej „Spotkanie teorii z praktyką”, która odbyła się 26 stycznia w CKZiU – Technikum Nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie przy ul. Wawel w Sosnowcu.
fot. SK
fot. SK
– To dla nas wielkie wyróżnienie, ponieważ jesteśmy jedyną szkołą, która otrzymałam ten prestiżowy certyfikat w województwie śląskim. Byliśmy pierwsi, czyli jesteśmy najlepsi – mówi Elżbieta Czernik, dyrektorka CKZiU w Sosnowcu.
Tytuł jest przyznawany szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą i przede wszystkim uczniami, którzy konsekwentnie dążą do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie siedmiu szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Dzięki temu uczniowie mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych.
Podczas konferencji przyznano także nagrodę „Zawodowiec Roku” dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum, a sama konferencja stała się okazją, by promować kierunki kształcenia w CKZiU. Ponad 130 gimnazjalistów miało okazję poznać ofertę edukacyjną CKZiU i wziąć udział w przygotowanych warsztatach. Ponadto gościem specjalnym spotkania był Remigiusz Rączka, kucharz prowadzący program kulinarny „Rączka gotuje”. W szkole podczas pokazu przygotował m.in. „kaczkę na różowo” i zdradzał kulinarne tajemnice. Kolejne spotkanie z kucharzem odbędzie się w galerii „Ładniej” już w kwietniu. Rączka będzie gotował dla mieszkańców i promował drugi tom swojej książki kucharskiej.
fot. CKZiU w Sosnowcu