21 marca w Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskim w Sosnowcu odbył się IV Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2019”. Tematyką wiodącą tej edycji konkursu była „Kasza w roli głównej”.
Do rywalizacji w konkursie przystąpiło siedem dwuosobowych zespołów z różnych szkół gastronomicznych województwa śląskiego (Katowic, Tychów, Wodzisławia Śląskiego, Ornontowic, Żor, Tarnowskich Gór i Sosnowca). Każdy zespół miał za zadanie przygotować po 3 porcje dania zasadniczego i deseru z wykorzystaniem kaszy.
Pracy uczestników przyglądało się bacznie profesjonalne jury, składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji województwa śląskiego w składzie: przewodniczący Paweł Wójcik – szef kuchni i prezes Śląsko-Jurajskiego Stowarzyszenia Qulinarnego, który objął patronatem konkurs, Artur Kuliński – szef kuchni restauracji „GoodPlace” hotelu Silesian w Katowicach, Krystian Cydejko – szef kuchni restauracji „Leśna Perła” w Rudzieńcu, Krzysztof Haras – szef kuchni restauracji hotelu „Poziom 511” w Podzamczu, Marcin Zientarski – szef kuchni restauracji „Przystań Leśniów” w Żarkach.
Po dwóch godzinach kuchennych zmagań uczniów, przystąpiono do degustacji i oceny wykonanych potraw i deserów. Jury było pod wrażeniem kulinarnych pomysłów uczestników konkursu i pochwaliło pracę wszystkich zespołów, nagradzając najlepszych z nich:
– I miejsce zdobyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach w składzie: Paulina Plaza i Wioletta Krysik przygotowując: „Gryczaną gromadę” oraz deser „Uniesienie”
– II miejsce wywalczyła drużyna z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach w składzie: Aleksandra Kulesa i Wiktoria Durło sporządzając: „Roladkę cielęcą/pasztet jaglany/duszony jarmuż/pieczone warzywa/gofr gryczany” oraz „Brownie jaglane/sos malinowy”
– III miejsce uzyskała drużyna z CKZiU Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskiego w Sosnowcu w składzie: Paulina Grochulska i Klaudia Protas wykonując: „Kaszę gryczaną z serem twarogowym w cieście pierogowym oraz filet z kurczaka w marynacie jamajskiej” oraz deser „Pastel de queso amigable”
Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne’2019” zorganizowały Agnieszka Nawrat i Magdalena Domagała.
Źródło i fot.: Technikum nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie w Sosnowcu.