10 dwuosobowych drużyn miało za zadanie wykonać kolorowy deser z wykorzystaniem owoców lub warzyw
20 marca w Technikum Gastronomiczno – Hotelarskim nr 3 odbył się III Wojewódzki Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018″.
Tematem tegorocznej edycji konkursu był „Kolorowy deser z wykorzystaniem owoców i/lub warzyw”. Wzięło w nim udział 10 dwuosobowych drużyn z 10 szkół województwa śląskiego. Celem konkursu było podniesienie rangi zawodu kucharza i jakości kształcenia zawodowego, rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania zawodem oraz pogłębianie wiedzy i umiejętności kulinarnych. Na wykonanie zadania uczestnicy konkursu mieli 120 minut. Czas ten w pełni wykorzystali na przygotowanie oryginalnych i smacznych deserów, które zaprezentowano wszystkim w części oficjalnej, podsumowującej konkursowe zmagania kulinarne.
Do udziału w uroczystym podsumowaniu konkursu i wręczeniu nagród zaproszeni zostali przedstawiciele władz miasta Sosnowca, przedstawiciele firm współpracujących ze szkołą oraz przedstawiciele sosnowieckich szkół. Uroczystość rozpoczęła Elżbieta Czernik, Dyrektor Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu, witając serdecznie zaproszonych Gości. Rozdanie nagród konkursowych uświetnili swoją obecnością: Elżbieta Fudro, Wizytator Kuratorium Oświaty w Katowicach, Wilhelm Zych, Przewodniczący Rady Miasta, Janusz Kubicki, Adam Wolski i Jan Bosak, Radni miasta Sosnowca, Małgorzata Pochopień, Przewodnicząca Związku Zawodowego Solidarność, Paweł Wójcik, prezes Śląsko- Jurajskiego Stowarzyszenia Kulinarnego, które objęło patronat nad konkursem i Maria Banachowicz – z Izby Rzemieślniczej z Katowic, Kamila Liptak i Seweryn Wypchło przedstawiciele Firmy Nestle Professional, która była fundatorem rzeczowych nagród konkursowych.
Wyniki III Wojewódzkiego Konkursu „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018″ przedstawiają się następująco:
I miejsce : Karol Knapik i Dawid Charyga
z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka w Katowicach
II miejsce: Julia Neska i Karolina Kurszewska
z Zespołu Szkół nr 7 w Tychach
III miejsce: Wiktoria Stobińska i Aleksandra Sołtysik
z Zespołu Szkół i Placówek im. Hugo Kołłątaja w Zawierciu
– Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy pomysłowości i kreatywności w tworzeniu deserów oraz ich ekspozycji i dekoracji. Jesteśmy pełni podziwu dla waszych umiejętności i życzymy wam, abyście nadal rozwijali swoje pasje i zainteresowania kulinarne. Gratulujemy wszystkim nauczycielom i opiekunom, którzy włożyli wiele pracy i wysiłku w przygotowanie uczniów do konkursu. To ogromny sukces obserwować przy pracy ucznia, którego udało się zarazić swoja pasją. Zapraszamy za rok na kolejną edycję konkursu „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne” – podsumowują organizatorzy konkursu.
Konkurs „Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2018″ został przygotowany przez Magdalenę Domagałę i Agnieszkę Nawrat.
Fot. Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie nr 3 w Sosnowcu