Konferencja zawodowa
26 stycznia w godz. 11.00-13.00 w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Sosnowcu – Technikum Nr 3 Gastronomiczno-Hotelarskie, Sosnowiec ul. Wawel 1 odbędzie się konferencja zawodowa pt. „Spotkanie Teorii z praktyką”.
Celem podjętej inicjatywy jest promocja kształcenia zawodowego wśród młodzieży, poprawa jakości i efektywności szkolnictwa zawodowego w zakresie dopasowania do potrzeb rynku pracy. Przedsięwzięcie jest kontynuacją działań Centrum w ramach współdziałania szkół zawodowych z ich otoczeniem, w tym rozwoju tzw. partnerstw wiedzy (szkoły, pracodawcy, instytucje rynku pracy) w celu wzmocnienia relacji ze środowiskiem pracy, budowania stabilnego otoczenia pracodawców i partnerów.
W ramach spotkania odbędzie się uroczyste nadanie Centrum certyfikatu „KUŹNIA TALENTÓW KULINARNYCH” Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – tytułu przyznawanego szkołom, które wyróżniają się wysokim poziomem nauczania, doskonałą i wykwalifikowaną kadrą i przede wszystkim uczniami, konsekwentnie dążącymi do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej. CKZiU w Sosnowcu znalazło się w gronie 7 szkół w Polsce rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, a jako jedyna szkoła w województwie śląskim. Uczniowie szkół, które dostąpią zaszczytu wstąpienia do grona placówek rekomendowanych przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, mogą liczyć na wsparcie merytoryczne oraz praktyczne podczas przygotowań do konkursów kulinarnych, a członkostwo świadczy o prestiżu i wysokiej jakości edukacji gastronomicznej w szkole.
Podczas konferencji nastąpi również przyznanie nagród „ZAWODOWIEC ROKU” dla najzdolniejszych uczniów kształcących się we wszystkich zawodach w ramach Centrum. Celem przyznawania corocznych nagród jest mobilizowanie uczniów do rozwijania zainteresowania przedmiotami zawodowymi i podnoszenie rangi kształcenia zawodowego. Fundatorami nagród dla uczniów są przedstawiciele firm i pracodawców współpracujących ze szkołą.
Gościem specjalnym będzie Remigiusz Rączka – kucharz prowadzący program kulinarny „Rączka gotuje”.