Zdobyli symboliczną czapeczkę
To jedyna restauracja w Zagłębiu, która została wpisana do prestiżowego, żółtego przewodnika Gault&Millau i otrzymała symboliczną czapeczkę. Wyróżniona Restauracja Warszawska znajduje się w podziemiach Hotelu Centrum Sosnowiec.
„Restauracja Warszawska” mieści się w podziemiach hotelu Centrum. Aranżacja lokalu jest „tematyczna” i koncentruje się wokół międzywojennej Warszawy. Ceglane ściany, stoły nakryte białymi obrusami, eleganckie wyściełane krzesła, czarno-białe zdjęcia. To wszystko (plus nienaganne zachowanie kelnerów) rzeczywiście stwarza miły retro klimat jak sprzed 90 lat. Goście mogą odnieść wrażenie, że kiedy znów wyjdą na ulicę, będą po niej jeździły zabytkowe automobile, a nie nowoczesne samochody” – tak rozpoczyna się recenzja Restauracji Warszawskiej w przewodniku Gault&Millau. Autorką projektu wystroju wnętrz jest Dorota Płoszaj, która wykonała go według własnej wizji.
Druga edycja prestiżowego przewodnika kulinarnego Gault&Millau miała swoją premierę w ubiegły wtorek. Gault&Millau został założony w 1965 roku we Francji przez krytyków kulinarnych Henriego Gaulta i Christiana Millau. Do przewodnika wpisywane są najlepsze restauracje z całego kraju, na podstawie oceny „inspektorów” odwiedzających bez zapowiedzi wybrane lokale.
Menu szefa kuchni, którym jest Bartłomiej Kornacki, tworzą potrawy światowe, jak i regionalne, które są podawane często w niezwykłych odsłonach. – Dobrze wiemy, że jakość serwowanych dań wpływa na opinię o lokalu. Wielu gości mówi nam, że trafili do nas z polecenia swoich znajomych czy rodziny. Świadomość, że dobra opinia panuje nie tylko wśród mieszkańców, ale również krytyków, motywuje nas jeszcze bardziej – mówi Bartłomiej Kornacki, szef kuchni Restauracji Warszawskiej. – Cieszę się z całą moją załogą, że dbałość o detale i najwyższą jakość regionalnych i światowych produktów jest doceniana. Staramy się wychodzić naprzeciw potrzebom naszych gości, stąd też oferta śniadaniowa czy lunche. W Zagłębiu jest tyle inspiracji kulinarnych, że nasi goście mogą spodziewać się wciąż nowych pozycji w menu – dodaje.
Goście jako przystawkę mogą wybrać np. pieczony ser kozi w prażonych migdałach, kawior ze ślimaka na twarożku szczypiorkowym z puree z mango czy śledzika bałtyckiego z orzechami włoskimi i konfiturą z czerwonej cebuli i śliwek. Jako danie główne szef kuchni serwuje m.in. duszone w koźlaku policzki wołowe, gnocchi z polędwicą wieprzową i szpinakiem z dodatkiem sałatki z kaczymi językami, sosem wiśniowym i pomidorami truskawkowymi oraz w menu nie brakuje tradycyjnych dań regionalnych. Miłośnicy deserów nie pożałują, jeśli skuszą się na tort limonkowo-marakujowy czy kremowy „pasztet” śliwkowy.
– Wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau to dla naszego zespołu wielki zaszczyt. Tym bardziej, że funkcjonujemy dopiero od roku. Miejsce w żółtym przewodniku oznacza dla nas jeszcze większą mobilizację. Stawiamy na jakość, filozofię SLOW, regionalne produkty i ciągły rozwój. To wszystko nas zobowiązuje, a opinie wielu zadowolonych gości, potwierdzane przez fachowców, utwierdzają w przekonaniu, że to co robimy, ma sens – podsumował Robert Czapla, dyrektor Hotelu Centrum i Restauracji Warszawskiej.