Oliwia Jarnot i Jakub Biłka, uczniowie CKZiU w Mysłowicach, zwyciężyli w VII Wojewódzkim Konkursie Kulinarnym – Uczniowskie Inspiracje Kulinarne 2022/2023, który odbył się 23 marca w Sosnowcu. W tej edycji konkursu uczestnicy musieli przygotować przystawkę i danie główne z warzyw. Najlepsi adepci sztuki kulinarnej podbili serca jurorów przystawką, którą było hiszpańsko-polskie duo, czyli przyprawione hiszpańskie gazpacho z pieczonej papryki i pomidorów oraz drugie – w polskiej odsłonie – z ogórków i awokado. Daniem głównym była zapiekanka warzywna z sosem pomidorowym i szpinakowo-serowymi goframi.
Młodzi kucharze, którzy są dopiero w pierwszej klasie, nie wierzyli, że wygrali, a po ogłoszeniu wyników konkursu, nie kryli radości. – Danie i przystawka to nasze oryginalne przepisy, ale oczywiście pomagał nam nasz nauczyciel. Przed konkursem zrobiliśmy to danie cztery razy. I był strach, bo raz wychodziło, raz nie. Dziś było w punkt – przyznali zwycięzcy. – Zależało nam na tym, by nasze danie było pięknie podane. Dekoracja była dla nas najtrudniejsza – dodali.
Ich danie, pod względem walorów smakowych, prezentacji, podania i oczywiście oryginalnego przepisu, podbiło podniebienia mistrzów kuchni. Dania oceniali Damian Twarduś, szef kuchni Tradi Sosnowiec, Robert Dragunowicz, dyrektor ds. gastronomii Energylandia Zator i Krystian Cydejko, szef kuchni i mistrz Polski w grillowaniu.
– W tym roku organizujemy już siódmą edycję tego konkursu. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki i dania zasadniczego w trzech porcjach. Tematem przewodnim są warzywa w roli głównej, co oznacza, że danie główne należało przygotować w taki sposób, by wyeksponować warzywa. Uczestnicy mieli dwie godziny czasu, by przygotować dania w naszej pracowni kulinarnej – wyjaśnia zasady konkursu Dominik Kowalski, nauczyciel i rzecznik prasowy CKZiU w Sosnowcu.
W konkursie, organizowanym przez CKZiU w Sosnowcu, wzięło udział osiem 2-osobowych drużyn, uczniów szkół gastronomicznych z całego regionu. Drugie miejsce zajęli przedstawiciele ZS nr 7 w Tychach, czyli Emilia Kobielska i Oliwia Lenczewska, a trzecie miejsce przypadło w udziale Julii Wydrze i Sandrze Piskorz, uczennicom ZS im. H. Kołłątaja w Zawierciu.
Uczniowie CKZiU w Sosnowcu, Szymon Machura i Mikołaj Dragunowicz, przygotowali na przystawkę kartoflankę z boczkiem, czyli zupę krem z pieczonych ziemniaków, a na danie główne ziemniaczane fondant z selerem à la kaczka. Tym razem nie wygrali, ale już zamierzają wziąć udział w konkursie w przyszłym roku. – Ja odziedziczyłem pasję po moim tacie, który jest kucharzem i czasem razem gotujemy – przyznał Mikołaj, a Szymon stwierdził, że gastronomik był dla niego najlepszym wyborem szkoły. By wziąć udział w konkursie wojewódzkim, pokonali cztery zespoły ze swojej szkoły. – Stwierdziliśmy, że to będzie dla nas bardzo fajna przygoda i dużo się nauczymy. Zabrakło nam nieco czasu, by dopracować nasz przepis i na przykład włożyć seler do pieca, by był bardziej chrupki – stwierdził Szymon.
Gratulacje młodym kucharzom złożyli także m.in. posłanka Barbara Dolniak, poseł Mateusz Bochenek, wiceprzewodnicząca RM Ewa Szota oraz wiceprezydent Sosnowca Zbigniew Byszewski.