W Przedszkolu Miejskim nr 36 w Sosnowcu realizowany był PROJEKT EDUKACYJNY „KUCHCIKOWO – SMACZNIE I ZDROWO”.
– Przedszkole jest propagatorem zdrowego stylu życia i czynnie uczestniczy w programie „Przedszkole Promujące Zdrowie”. Już od najmłodszej grupy wiekowej rozpoczyna edukację zdrowotną. Wzbogacanie wiedzy o zdrowiu własnym i innych, nabywanie umiejętności dbania o bezpieczeństwo oraz tworzenie warunków do promocji zdrowego stylu życia to podstawa edukacji zdrowotnej dziecka w naszej placówce. Dlatego też bierzemy udział w różnorodnych akcjach np. ogólnopolskich, a także tworzymy własne projekty i programy – mówi Agnieszka Ławińska, jedna z autorek projektu.
Obserwując zainteresowania kulinarne przedszkolaków nauczycielki postanowiły zająć się problemem zdrowego odżywiania. Prawidłowe żywienie ma ogromny wpływ na zdrowie i rozwój dziecka w wieku przedszkolnym, którego organizm intensywnie się rozwija. Jakość jedzenia i jego rodzaj oraz prawidłowe nawyki żywieniowe są podstawą w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, m.in. otyłości u dzieci. Nauczycielki stworzyły projekt edukacyjny, którego zadaniem będzie wprowadzenie dziecka w świat sztuki kulinarnej, danie mu możliwości do działania w tym zakresie, nabywanie prawidłowych nawyków żywieniowych, zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku, zapoznanie się z zasadami bezpieczeństwa w kuchni, zapoznanie dzieci z różnymi naczyniami, przyborami i sprzętem kuchennym, rozwijanie poczucia kompozycji kolorystycznej, wrażliwości i piękna, wdrażanie zasad kulturalnego zachowania się przy stole, posługiwania się sztućcami.
W ramach projektu zostały podjęte m.in. następujące zadania:
– Został ogłoszony konkurs rodzinny „Zwierzaki cudaki” – wykonanie zwierząt z warzyw lub owoców – konkurs dla rodziców z dziećmi
– Dzieci zwiedzały kuchnię Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 11 w Sosnowcu, gdzie zapoznały się z pomieszczeniami i sprzętem oraz zasadami bezpiecznego korzystania ze sprzętu AGD
– Dzieci zapoznały się z „Żywieniowym trójkątem” czyli piramidą zdrowego żywienia oraz poznały sposób urozmaicania diety w oparciu o dobór produktów z piramidy żywieniowej
– Odbyło się spotkanie dzieci z szefową kuchni ZSO 11, Lucyną Grądzką, która zdradziła wychowankom tajniki sztuki kulinarnej, a ponadto stworzyła dzieciom możliwości do działania kulinarnego – wspólnego robienia ciasteczek owsianych
– Odbył się KONKURS RECYTATORSKI związany ze zdrową żywnością
– Zorganizowano WYCIECZKĘ DO PIZZERII DOMINUM w Dąbrowie Górniczej, gdzie przedszkolaki zwiedzały kuchnię, samodzielnie robiły pizzę, a następnie ją konsumowały
– „Przygotowanie i częstowanie” – każda z grup przygotowała zdrową przekąskę na zakończenie projektu – sałatkę owocową, dietetyczne rogaliki oraz sałatkę warzywną
Projekt cieszył się ogromnym zainteresowaniem dzieci, które bardzo chętnie brały udział we wszystkich zajęciach organizowanych w ramach „Kuchcikowo – smacznie i zdrowo”. Autorkami projektu były nauczycielki: Wioleta Buczkowska, Agnieszka Ławińska i Justyna Korzeniowska – Derej.
Źródło i fot.: Przedszkole Miejskie nr 36 w Sosnowcu