Przystanek Otwartej Kultury Maczki organizuje konkurs kulinarny o nazwie „Maczkowskie pieczonki”. Konkurs na najlepsze pieczonki powraca do klubu na Maczkach, jest to druga edycja imprezy powracającej po pięcioletniej przerwie. Wrześniowa edycja otwiera cykl corocznych konkursów w przygotowaniu pieczonek na ogniu. 2 września 12 drużyn zmierzy się o tytuł „najsmaczniejszych pieczonek roku”. Organizator zachęca do puszczenia wodzy fantazji i pokazania swojego sposobu na pieczonki – może to akurat on będzie najsmaczniejszy?
Celem konkursu jest kultywowanie tradycji pieczenia w ognisku ziemniaków z dodatkami, te znane są pod różnymi nazwami: pieczonki, prażonki, duszonki. Ziemniaki z ogniska stanowią ważny element historii i kultury kulinarnej regionu. W konkursie może wziąć udział 12 drużyn, złożonych z maksymalnie 10 uczestników każda. Nagrodą główną jest puchar przechodni, który z nazwiskami zwycięzców zostanie wyeksponowany w siedzibie POK Maczki. Dodatkowo członkowie zwycięskiej drużyny otrzymają pamiątkowe medale.
Drużyny w własnym zakresie muszą przygotować przyrządy do gotowania, w tym garnek, deski do krojenia i noże. Organizator zapewnia stoły do przygotowania potraw oraz naczynia i sztuczce potrzebne do degustacji.
Potrawy przygotowane przez uczestników będą oceniane przez jury złożone z pięciu osób. Każda drużyna deleguje do jury jedną osobę, w drodze losowania ustalony zostanie skład jury oraz przewodniczący składu. Udział w konkursie jest bezpłatny. Zapisy drużyn są przyjmowane drogą mailową pod adresem biuro@klubmaczki.pl, telefonicznie pod numerem 32 294 81 28 lub osobiście w biurze POK Maczki.
fot. materiały POK Maczki