Konsumenci mają prawo do informacji, a producenci więcej pracy
Więcej obowiązkowych informacji na etykietach i nowy sposób ich prezentacji. To główne zmiany, jakie wprowadziło obowiązujące od 13 grudnia ubiegłego roku rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z 25 października 2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
– W wyniku tego rozporządzenia producenci są zobowiązani do szczegółowego podawania konsumentowi informacji na temat składu żywności, sprzedawanej luzem. Takie produkty, jak pieczywo, ciasta, drożdżówki czy wędliny, muszą być precyzyjnie opisane, żeby kupujący miał świadomość, co kupuje i jakie niebezpieczeństwo się z tym wiąże – mówi Joanna Jasielska, kierowniczka Sekcji Higieny Żywienia, Żywności i Przedmiotów Użytku w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Sosnowcu. Produkt musi być zaetykietowany w następujący sposób: nazwa producenta, nazwa produktu, masa netto i dokładnie podany skład, a ponadto wszystkie alergeny muszą być wyraźnie zaznaczone. I tak przykładowo: bułka ciabata powinna zostać opisana w następujący sposób: określony producent, bułka ciabata, 100 gram, pieczywo pszenne zwykłe i dodatkowo skład: mąka pszenna, woda, sól, drożdże, suchy zakwas pszenny. Produkt może zawierać soję, orzechy, seler, jaja, mleko, łubin, dodatkowo ze wskazaniem, które ze składników mogą spowodować alergię.
– Załącznik nr 2 tego rozporządzenia wskazuje, jakie substancje lub produkty powodują alergię lub reakcję nietolerancji. Wymieniono 14 podstawowych alergenów, najbardziej powszechnych – wyjaśnia Joanna Jasielska.
Obowiązkowe informacje na temat żywności muszą być umieszczone w taki sposób, aby były dobrze widoczne i wyraźnie czytelne. W przypadku żywności opakowanej muszą się one znajdować bezpośrednio na opakowaniu lub załączonej do niego etykiecie i muszą być wydrukowane w sposób zapewniający wyraźną czytelność. Nowością w przepisach żywnościowych dotyczących znakowania jest ustalenie minimalnego rozmiaru czcionki, jaki należy stosować w odniesieniu do informacji obowiązkowych wydrukowanych na opakowaniu lub etykiecie.
Sosnowiecki Sanepid będzie prowadził dla mieszkańców akcję pn. „Etykieta informacją dla klienta”. – Będziemy się starali w czasie tej akcji informować konsumentów o przysługujących im prawach, a także egzekwować od producentów szczegółowego udostępniania informacji – podkreśla Joanna Jasielska. – Wstępnie zaczęliśmy tę akcję od przekazywania wiadomości na temat obowiązujących przepisów piekarzom i cukiernikom. Większość naszych producentów już opracowała etykiety produktów. Przygotowane etykiety z podanym wykazem składników powinny być udostępnione w każdym sklepie, gdzie ten towar jest sprzedawany. Ponadto tych samych informacji będziemy wymagać w restauracjach i punktach małej gastronomii. Właściciel restauracji będzie musiał podjąć decyzję, czy informacje dołączyć przykładowo do menu czy umieścić je w innym widocznym miejscu – dodaje.
Dodatkowo od 13 grudnia 2016 r. producenci i restauratorzy będą musieli podawać informację o wartości odżywczej produktów.
Podawanie wykazu składników nie jest konieczne, np. w przypadku świeżych owoców i warzyw, w tym ziemniaków, które nie są obrane, pokrojone, wody gazowanej, której opis wskazuje, że została nasycona dwutlenkiem węgla, octu uzyskanego wyłącznie z jednego podstawowego produktu metodą fermentacyjną, pod warunkiem, że nie zostały dodane żadne inne składniki, sera, masła, fermentowanego mleka i śmietany, do których nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów niezbędne do produkcji lub, a w przypadku sera innego niż ser świeży i ser topiony, sól potrzebna do jego produkcji.
Jeżeli producenci nie przygotują wymaganych informacji na temat produktu, zostanie wszczęte postępowanie administracyjne. Najpierw zostanie wydana decyzja, następnie upomnienie, a jeśli producent w dalszym ciągu nie zastosuje się do obowiązujących przepisów, to zostanie nałożona na niego grzywna. Jeśli producent nie wskaże alergenów w składzie, to sosnowiecki Sanepid wystąpi o ukaranie do stacji wojewódzkiej.